O kachně

Pekingská kachna, typická čínská specialita, do které se s chutí pustí každý Číňan i turista. Možná netušíte, že tahle kachna dobře vystihuje podstatu celé Číny. Nikdy totiž přesně nevíte, jak se v Číně věci mají. Stejně jako v případě Pekingské kachny.

Kachna #1 Pekingská kachna je z Pekingu
Omyl! Originální přípravu kachny vymysleli kuchaři ve městě Nanjing, bývalém hlavní městě, které leží stovky kilometrů na jih od Pekingu. S přestěhováním hlavního města se z nanjingské pochoutky stala pekingská.

Kachna #2 Pekingská kachna je pečená
Pekingská kachna není ani pečená, ani vařená! Kachna se napumpuje vzduchem, aby se oddělil tuk od masa. Napustí se horkou vodou, suší se v průvanu, potírá marinádou a nakonec se peče. Vznikne nepřekonatelná kůrčička, pod kterou najdete voňavé a uvařené maso.

Kachna #3 Pekingská kachna je z Číny
Třetina kachen na přípravu tohoto nejčínštějšího jídla se dováží z Británie (ano, i ve slavné pekingské restauraci Quanjude můžete dostat britskou kachnu). Číňané to těžko nesou, ale taková je realita mezinárodního obchodu.

Co je pravda a co je jen kachna? Je Čína velký trh s miliardou Číňanů nebo past na ziskuchtivé naivní Zápaďáky? Je pečená nebo vařená? Odpovědi budeme servírovat v pravidelných dávkách pekingských kachen.

Pekingská kachna v procesu
Příprava kachny ve vyhlášené restauraci v pekingské tradiční čtvrti (hutongu), která už pravděpodobně nestojí kvůli novému mrakodrapu nebo olympijskému stadionu.